PočasíMount Mc KinleyFaunaHavárie Exxon Valdez
Booking.com

Medvěd grizzly

Medvěd grizzly je severoamerický poddruh medvěda hnědého. V severní Americe je rozšířen v její severozápadní části – v Kanadě, v amerických státech Montana, Washington, Idaho a Wyoming a právě na Aljašce.

Medvěd grizzly se ve volné přírodě výjimečně dožívá až 30 let; medvědice žijí zpravidla déle než samci díky méně nebezpečnému způsobu života (jejich průměrná délka života se odhaduje na 26 let), zatímco samci se v průměru dožívají 22 let. Dospělý samec dosahuje běžně hmotnosti až 300 kilogramů a délky dvou metrů; samice bývají zhruba o třetinu menší.

Největší hmotnosti dosahují medvědi grizzly v pozdním létě a na podzim, kdy se připravují na zimní spánek. Medvědi jsou všežravci, ale velkou část jejich potravy tvoří rostliny, např. bobulovité plody jako borůvky či ostružiny. Rozhodně však nepohrdnou masem, např. hlodavci, ale jsou schopni ulovit i větší savce, jako např. soby či jeleny. Zejména na Aljašce pak do jejich jídelníčku neodmyslitelně patří i tuční lososi, na které medvědi číhají v potocích a řekách.

Zatímco v „dolních“ státech USA se počet jedinců počítá spíše na stovky či maximálně jednotky tisíc, na Aljašce se jejich počet odhaduje zhruba na 30 tisíc. Samice zpravidla rodí jedno až čtyři mláďata (obvykle dvě) každý druhý rok.

V případě toulek divočinou je třeba neustále sledovat stopy a okolí. Zejména v nepřehledných úsecích je doporučováno vydávat zvuky (hlasitý hovor, zpěv, zvonění). K útokům medvěda grizzly na člověka dochází totiž zpravidla právě při nenadálých setkáních. Medvěd grizzly se člověku zpravidla vyhýbá a útočí na něj obvykle pouze tehdy, kdy se cítí ohrožen nebo pokud brání mláďata. V případě přímého kontaktu s medvědem grizzly je doporučováno lehnout na zem a „dělat mrtvého“. Medvěd může tuto situaci vyhodnotit tak, že nebezpečí pro něj pominulo a s útokem přestat. V okamžiku, kdy však útok neustává, nezbývá než se aktivně bránit.

Nejlepším místem pro pozorování medvědů na Aljašce je zřejmě národní park Katmai, ve kterém žije odhadem 2000 medvědů grizzly. Park je velmi bohatý na lososy, již jsou oblíbenou potravou medvědů. Fotografie a dokumenty z řeky Brooks, kde medvědi nad splavem číhají na „létající“ lososi snažící se překonat splav proti proudu, jsou světoznámé.

Medvěd grizzly
Hmotnost130-360 kg
Délkacca 2 metry
Dožitícca 25 let
Počet na Aljašce30 000
VÝBĚR Z FOTOGALERIE
Hnědý medvěd lovící lososy v řece Brooks v národním parku Katmai na Aljašce.
Národní park Katmai
Medvěd grizzly na lovu lososů na Aljašce.
Medvěd grizzly
 
 
Publikování či další šíření obsahu těchto webových stránek je bez písemného souhlasu provozovatelů stránek aljaska.info zakázáno.    © 2016 aljaska.info
Oktoberfest  San Francisco
Kontakt
  |   Ochrana soukromí
Autor úvodního obrázku: Charlie Kindel, licence, link, obrázek modifikován