PočasíMount Mc KinleyFaunaHavárie Exxon Valdez
Booking.com

Los aljašský (moose)

Los je největším zvířetem z čeledi jelenovitých a na Aljašce velmi rozšířené zvíře. Obecně žije los v Severní Americe, kde se nazvýá „moose“, a dále i v Asii a Evropě (los evropský). Na Aljašce se podle odhadů nachází až 200 tisíc kusů tohoto krásného zvířete.

Barva srsti losa je závislá na jeho stáří a ročním období a zpravidla je šedohnědá až černá. Dospělý samec je dlouhý až tři metry a největší exempláře váží až 700 kilogramů. Ze všech poddruhů jsou právě losi na Aljašce největšími. Losi jsou býložravci a živí se výhonky a listy vrby, břízy či osiky, trávou a dalšími rostlinami.

Losi žijí spíše samotářsky a zřídka se pohybují ve skupinách, zároveň však v době říje lze pozorovat větší koncentraci losů v jedné oblasti. Samice rodí zpravidla jedno mládě, obvykle v květnu či červnu. Mláďata mají červené až rudé zabarvení, které se postupně promění v obvyklou hnědou. Mládě je matkou kojeno až do podzimu, kdy samice opět zabřezne. Před narozením dalšího mláděte pak původní mládě matku opouští. Ve volné přírodě se losi zřídka dožívají více než 16 let.

Losi jsou rozšířeni v podstatě po celé Aljašce a zejména v národních parcích je velká šance jejich zahlédnutí. Losi si však často navykli na přítomnost člověka a tak není výjimkou i setkání přímo ve městech. Jejich přirozenými predátory jsou hnědý a černý medvěd a také vlci. Pro obyvatele Aljašky je pak losí maso důležitým zdrojem potravy – zhruba 7000 kusů je na Aljašce každoročně člověkem uloveno.

Los aljašský (moose)
Hmotnost400-700 kg
Délkacca 2 metry
Dožitícca 15 let
Počet na Aljašce200 000
VÝBĚR Z FOTOGALERIE
Los v zimní aljašské přírodě.
Los
Los v aljašském národním parku Denali.
Los
 
 
Publikování či další šíření obsahu těchto webových stránek je bez písemného souhlasu provozovatelů stránek aljaska.info zakázáno.    © 2016 aljaska.info
Oktoberfest  San Francisco
Kontakt
  |   Ochrana soukromí
Autor úvodního obrázku: Charlie Kindel, licence, link, obrázek modifikován