PočasíMount Mc KinleyFaunaHavárie Exxon Valdez
Booking.com

Sob polární (caribou)

Sob polární je zřejmě nejpočetnějším větším savcem na Aljašce. Je to další z čeledě jelenovitých a v Severní Americe se nazývá caribou. Jeho přirozeným útočištěm jsou arktické a subarktické oblasti a tundra.

Dospělý samec dorůstá do hmotnosti zhruba 160-180 kilogramů, samice pak cca 80-120 kilogramů. Jak samcům, tak samicím vyrůstá paroží; zatímco u samců je velmi mohutné, paroží u samic je mnohem subtilnější a méně pravidelné.

Sobi jsou býložravci a žijí ve stádech; jako většina zvířat žijících ve velkých stádech musí často za potravou migrovat. Velká stáda jsou schopna migrovat až 500 kilometrů mezi jejich letními a zimními pastvinami a útočišti. V létě se sobi živí zejména listím, malými rostlinami a houbami, v zimě pak lišejníky či malými keři.

Na Aljašce zpravidla sobi po celý rok preferují tundru a horské prostředí. Mláďata se rodí zpravidla v květnu či na začátku června; samice mají obvykle jedno mládě, dvě jsou velkou výjimkou. Stádo se zpravidla přesunuje v době narození mláďat vždy do stejné oblasti – sobi mají v sobě podobně jako ptáci zabudovaný jakýsi kompas, který jim umožňuje migrovat neznámou krajinou.

Vzhledem k velkému počtu sobů na Aljašce není migrace velkých stád ničím výjimečným a dá se pozorovat zejména v severozápadní části Aljašky (např. v oblasti národního parku Kobuk Valley), kde žije největší stádo sobů.

Celkem se v Aljašce vyskytuje 32 stád čítajících od několika stovek kusů až po statisíce. Celkový počet sobů na Aljašce se odhaduje na 900 tisíc kusů, což je zhruba pětina celosvětové populace. Zhruba 22 tisíc kusů je každoročně uloveno pro maso. Jinak počet a život sobů na Aljašce není významně poznamenán lidskou přítomností. V 70. letech existovala tato obava v souvislosti s počátkem těžby ropy v okolí Prudhoe Bay a výstavby trans-aljašského ropovodu, ale tyto obavy se nenaplnily.

Sob (caribou)
Hmotnost80-180 kg
Délkacca 2 metry
Dožitíaž 12 let
Počet na Aljašce900 000
VÝBĚR Z FOTOGALERIE
Přesun stáda sobů polárních v národním parku Gates of the Arctic.
Sobi v Gates of the Arctic
Sob polární ve volné přírodě na Aljašce.
Sob polární
 
 
Publikování či další šíření obsahu těchto webových stránek je bez písemného souhlasu provozovatelů stránek aljaska.info zakázáno.    © 2016 aljaska.info
Oktoberfest  San Francisco
Kontakt
  |   Ochrana soukromí
Autor úvodního obrázku: Charlie Kindel, licence, link, obrázek modifikován